Přeskočit na hlavní obsah

Když máte KOPR

Koprová omáčka neboli koprovka snad neprávem rozděluje strávníky na dva tábory. Na straně jedné jsou ti, co koprovku milují a ti druzí jí nemohou přijít na chuť. Pokud ještě váháte, ke které skupině se přidáte, rozhodně si koprovku zkuste uvařit. Není na tom nic těžkého, její příprava nezabere moc času, za chvilku je hotová a vy si pak skvěle pochutnáte.
Pro malé strávníky jenom opatrně se solí a pak jim nic nebrání doslova se vrhnout do jídla. Jediným problémem u nás je, že máme omáčky vždycky nějak záhadně málo. A když vás přepadne SAKO (stav absolutního kopru), tak si na omáčku někam zajděte , třeba do restaurace nebo třeba k nám :-)




Koprová omáčka:
........................
máslo, hladká mouka
hovězí vývar
smetana(min.30%)
čerstvý kopr
sůl, cukr, ocet

V kastrolu rozpustíme máslo, přisypeme mouku a krátce osmahneme na světlou jíšku. Zalijeme vývarem, můžeme přidat tvrdé stonky kopru, které omáčce dodají chuť a necháme povařit na mírném ohni 20 minut. Před koncem vaření nezapomeňte tyto stonky vyndat. Poté přilijeme smetanu a omáčku dochutíme solí, cukrem, octem. Já ocet nedávám, máme rádi omáčku sladší. Nakonec přijde nakrájený kopr. Omáčku už nevaříme, stáhneme z ohně a postupně do ní vmícháme pro zjemnění lžíci chlazeného másla. 
Podáváme s knedlíkem nebo vařenými bramborami, s vařeným masem nebo vajíčkem vařeným či volským okem, na co máte zrovna chuť.



Vývar:
1 kg hovězí maso, 2 l vody, 2 větší mrkve, 1/4 celeru, 1 petržel, 1 cibule, 
5 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, 3 bobkové listy
Maso dáme do hrnce, přidáme kořenovou zeleninu a cibuli, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Jak se začne vývar vařit, sbíráme pěnu z vysrážené bílkoviny. Přidáme koření a zmírníme oheň tak, aby vývar jen lehce probublával. Maso vaříme pomalu do změknutí cca 3 hodiny. Maso vyndáme, vývar přecedíme. Část vývaru použijeme do omáčky, zbytek si můžeme zamrazit k dalšímu použití.
Stejně tak i kopr si můžete do zásoby uschovat v mrazáku, a tak si dopřát omáčku třeba v zimě. Já ho pokrájím nadrobno a dávám do mrazáku v malé krabičce.



Koprem provoněné vaření přeje                                                                 
                                                          Iva Růžičková  

Komentáře