Přeskočit na hlavní obsah

Když máte KOPR

Koprová omáčka neboli koprovka snad neprávem rozděluje strávníky na dva tábory. Na straně jedné jsou ti, co koprovku milují a ti druzí jí nemohou přijít na chuť. Pokud ještě váháte, ke které skupině se přidáte, zkuste si koprovku uvařit. Není na tom nic těžkého, její příprava nezabere moc času, za chvilku je hotová a vy si pak skvěle pochutnáte.
Pro malé strávníky jenom opatrně se solí a pak jim nic nebrání doslova se vrhnout do jídla. Jediným problémem u nás je, že máme omáčky vždycky nějak záhadně málo. A když vás přepadne SAKO (stav absolutního kopru), tak si na omáčku někam zajděte , třeba do restaurace nebo třeba k nám :-)




Koprová omáčka
........................
máslo
hladká mouka
hovězí vývar
smetana(min.30%)
čerstvý kopr
sůl, cukr, ocet

V kastrolu rozpusťte máslo, přisypte mouku a krátce osmahněte na světlou jíšku. Zalijte vývarem a nechte povařit na mírném ohni asi 20 minut. Tvrdé stonky kopru můžete také zužitkovat a přidat do omáčky, dodají chuť. Nezapomínejte míchat, neboť jíška se ráda přichytává na dno kastrolu. Ke konci vaření vyndejte stonky kopru, přilijte smetanu a omáčku dochuťte solí a cukrem. Máte-li rádi kyselejší variantu, přidejte ocet, u nás se těší oblibě naopak omáčka sladší.
Úplně nakonec vmíchejte do omáčky nadrobno nakrájený kopr, ale už nevařte, stáhněte kastrol z ohně a pro zjemnění omáčky do ní zamíchejte kousek chlazeného másla.
Omáčka je skvělá jak s knedlíkem, tak vařenými bramborami, podle chuti a obsahu vaší ledničky přidejte vařené hovězí maso nebo vajíčko uvařené naměkko, natvrdo, ztracené či volské oko.



Vývar:
1 kg hovězího masa 
2 l vody
2 větší mrkve, 1/4 celeru, 1 petržel, 1 cibule, 
5 kuliček nového koření
5 kuliček černého pepře
2 bobkové listy
zelená nať petržele
sůl

Maso dejte do hrnce, přidejte očištěnou zeleninu, omytou cibuli i se slupkou jen z ní odřízněte kořínky a kousek vršku, zalijte vše vodou, osolte, přidejte koření a přiveďte k varu. Jak začne vývar vařit, sbírejte pěnu z vysrážené bílkoviny, stáhněte oheň, aby vývar jen tak lehce probublával a v nezakrytém hrnci nechte vařit do změknutí masa, cca 3 hodiny. Během vaření přilévejte dle potřeby další vodu.
Uvařené maso vyndejte, vývar přeceďte. Část vývaru použijte do omáčky, ze zbytku může být polévka nebo si ho zamražte na příště k dalšímu použití.

Uschovat v mrazáku lze i kopr, a tak si dopřát omáčku v období, kdy čerstvý není k mání. Kopr jemně nakrájejte a v uzavíratelné krabičce dejte do mrazáku, pak už jen stačí jednoduše sáhnout pro zásoby.



Koprem provoněné vaření přeje                                                       
                                                          Iva Růžičková  

Komentáře