Přeskočit na hlavní obsah

Kdo na jaře zasel, teď sklízí

pěkně buclaté bulvičky červené řepy. Červená řepa je velmi zdravá, má léčivé účinky, obsahuje spoustu vitamínů a minerálních látek. V kuchyni je často opomíjená, přesto ji lze použít do spousty receptů. U nás doma se nejvíc těší oblibě klasické zpracování, a to řepa zavařená - sterilovaná. 
Největším konzumentem a milovníkem červené řepy je náš Honzík, už od svých školkových let. Paní učitelku ve školce jsem musela občas upozornit, že Honzík je zdravý a netrpí žádnou chorobou, že jenom snědl k večeři tři misky červené řepy. Kdo to neví, může se zaleknout, neboť červená řepa obarvuje moč a stolici do červena. Je to jen vylučování nevstřebaného barviva a svědčí spíš o dobré funkčnosti ledvin a trávení než o nějaké nemoci.





Koncem srpna to u nás v kuchyni vypadá jako ve "Frutě". Zavařuji řepu, fazolky, rajčata, vařím kečup. Prostě je potřeba zpracovat, co zahrada nabízí.
Pokud jste ještě neměli odvahu zkusit si doma sami řepu zavařit, neváhejte, není na tom nic těžkého. Jakmile si zvyknete na tu svoji domácí, nebude už nikdy chtít tu kupovanou.



Červená řepa ve sladkokyselém nálevu

.................................

Řepy zbavíme listů, pořádně omyjeme a neloupané uvaříme. Celé bulvy vkládáme do vařící osolené vody, řepy by měly být celé ponořené. Během vaření přiléváme vodu, nejlépe vřelou, aby se nepřerušil var. Řepu nevaříme úplně do měkka, protože ji budeme následně ještě sterilovat. Zda je správně uvařená poznáme, že je ještě tvrdá, ale když do ní píchneme vidličkou, měla by do ní vidlička "zajet". Zbytečně ale do řep nepíchejte, ať neuniká cenná šťáva. Po vychladnutí řepy oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo na kolečka. Veškerou manipulaci a práci s řepou provádím v tenkých latexových rukavicích, jak já říkám "takových těch doktorských".

Během chladnutí řepy si připravíme nálev.

1 l octa, 3 l vody 
140 g soli, 280 g cukru
(většinou vždy ještě doslazuji podle chuti)

10 kuliček nového koření 
10 kuliček celého pepře 
bobkový list
fenykl


Všechny suroviny svaříme, necháme zchladnout a přecedíme. Nálev můžeme doladit dle vlastní chuti. Já jej většinou ještě přislazuji, protože se mi zdá kyselý.

Nakrájenou řepu dáváme do čistých a suchých sklenic a zalijeme nálevem. Můžeme prokládat strouhaným křenem nebo cibulí nakrájenou na kolečka. 

Sterilujeme 20 minut při 75-80°C.


Řepu nechám ve skleničkách odpočívat, aby se propojily chutě. Za pár dní máme rychlou, chutnou a zdravou přílohu po ruce, kdykoliv si vzpomeneme. 

Za vyzkoušení jistě stojí tento rychlý salát: sterilovanou červenou řepu smíchejte s cibulí nakrájenou na jemno a zakysanou smetanou, kápněte trošku citronové šťávy. Můžu vám slíbit, že z této kombinace budete velice příjemně překvapeni. 

Přivítejte červenou řepu ve svém jídelníčku!

                                                                                             Iva Růžičková 

Komentáře