Přeskočit na hlavní obsah

Čelvená polifta

Dejte si letní slunce na talíř, bude to chuť přímo rajská. Nic se nevyrovná červeným rajčátkům ze zahrádky, jsou plná chuti, vitamínů, betakarotenu, lykopenů, jsou šťavnatá, voňavá ba přímo božská. Co jsou proti nim lednové či únorové chudinky, vyrostlé na regulované výživě ve skleníku, co se stydlivě krčí v regálech supermarketů. Ty tam raději nechte ležet. Není nad to utrhnout si rajče přímo z keříku, rajče vyhřáté od sluníčka a zakousnout se do něj. Naše děti by vám o tom mohly povídat.



Není tedy divu, že milují i rajčatovou polévku. Hlavně Honzík. Jen co se naučil mluvit, chtěl pořád dokola tu "čelvenou poliftu". Snědl plný talíř k obědu, snědl plný talíř k večeři a to mu zůstalo dodnes. Svým nadšením strhl i holky, a tak si na rajčatové polévce pochutnává i Amálka, která si jinak rajčat ani nevšimne.
Dříve jsem vařívala tuto polévku pouze z kupovaného protlaku. Časem jsem začala přidávat rajčata čerstvá a nakonec se poměr protlaku z konzervy a rajčat zmenšoval až čerstvá rajčátka protlak úplně vytlačila. V období, kdy nejsou čerstvá rajčata po ruce, sáhnu do svých zásob pro rajčata zavařená. A jak na polévku? Jde to celkem snadno.




Rajčatová polévka
.............................
rajčata
cibule 
česnek
hladká mouka
bobkový list
zelené bylinky - bazalka, oregano
sůl, pepř, cukr


Cibuli nakrájejte na menší kostičky a na oleji nebo sádle nechte zesklovatět, po chvilce přihoďte nadrobno nakrájený česnek, krátce orestujte, ne však dlouho, aby česnek nezhořkl, zasypte lehce hladkou mouku a osmahněte na světlou jíšku, přidejte pokrájená rajčata a zalijte vodou. Osolte, přidejte bobkový list, zelené bylinky a nechte povařit něco přes půl hodinky.






Hotovou polévku přeceďte do jiného hrnce, uvařenou zeleninu přes cedník do polévky propasírujte a dle potřeby dochuťte cukrem, solí, pepřem, čerstvými zelenými bylinkami.
Polévka je výborná jen tak samotná, můžete do ní přidat uvařené těstoviny, rýži, strouhaný tvrdý sýr. Středomořský svěží nádech získá polévka přidáním mozzarely nakrájené na malé kostičky.



V letních měsících velmi příjemně osvěží, v zimě ve vás naopak vzpomínky na léto vyvolá. Když se zeptám našich dětí, jakou polévku mám uvařit, jednohlasně se vždycky ozve: "rajskou".

Přeji vám ať zažijete s touto polévkou rajský pocit                      
                                                                           Iva Růžičková

Komentáře