Přeskočit na hlavní obsah

Čelvená polifta

Dejte si letní slunce na talíř, bude to chuť přímo rajská. Nic se nevyrovná červeným rajčátkům ze zahrádky, jsou plná chuti, vitamínů, betakarotenu, lykopenů, jsou šťavnatá, voňavá ba přímo božská. Co jsou proti nim lednové či únorové chudinky, vyrostlé na regulované výživě ve skleníku, co se stydlivě krčí v regálech supermarketů. Ty tam raději nechte ležet. Není nad to utrhnout si rajče přímo z keříku, rajče vyhřáté od sluníčka a zakousnout se do něj. Naše děti by vám o tom mohly povídat.





Není tedy divu, že milují i rajčatovou polévku. Hlavně Honzík. Jen co se naučil mluvit, chtěl pořád dokola tu "čelvenou poliftu". Snědl plný talíř k obědu, snědl plný talíř k večeři a to mu zůstalo dodnes. Svým nadšením strhl i holky, a tak si na rajčatové polévce pochutnává i Amálka, která si jinak rajčat ani nevšimne.
Dříve jsem vařívala tuto polévku pouze z kupovaného protlaku. Časem jsem začala přidávat rajčata čerstvá a nakonec se poměr protlaku z konzervy a rajčat zmenšoval až čerstvá rajčátka protlak úplně vytlačila. V období, kdy nejsou čerstvá rajčata po ruce, sáhnu do svých zásob pro rajčata zavařená. A jak na polévku? Jde to celkem snadno.




Rajčatová polévka
.............................

rajčata
cibule
hladká mouka
bobkový list
zelené bylinky - bazalka, oregano
sůl, cukr


Na oleji či sádle krátce osmahneme nakrájenou cibulku, přisypeme mouku a zamícháme světlou jíšku, přidáme pokrájená rajčátka a zalijeme vodou. Osolíme, přidáme bobkový list, zelené bylinky, sůl a povaříme.


Uvařenou polévku přecedíme, rajčata a cibuli přes cedník do polévky propasírujeme, dle potřeby dochutíme cukrem a solí. 
Polévka je výborná jen tak samotná, můžete si do ní však přidat uvařené těstoviny nebo rýži nebo strouhaný sýr.


V letních měsících velmi příjemně osvěží, v zimě ve vás naopak vzpomínky na léto vyvolá. Když se zeptám našich dětí, jakou polévku mám uvařit, jednohlasně se vždycky ozve: "rajskou".

Přeji vám ať zažijete s touto polévkou rajský pocit                      
                                                                           Iva Růžičková

Komentáře