Přeskočit na hlavní obsah

Rybí (z) Vysočiny

Tohle není o rybách, ale o rybízu. Ten prý zažívá svou renesanci, jak jsem teď nedávno četla v nějakém gastro časopise. Nevím jak u vás, ale mě rybíz provází od malička. Už jen to, že u našeho strejdy na Vysočině rostlo na zahradě nejméně osm rybízových keřů. Každé naše prázdniny na Vysočině se nesly v duchu rybízové buchty a hlavně sběru rybízu. To víte, strejda starý mládenec, si zakládal na svých rybízových keřích a žádná kulička nesměla přijít na zmar. Můžu se tedy právem považovat za přebornici v trhání rybízu s minimální ztrátou kuliček padnoucích na zem. Vždyť v tom mám několikaletou praxi.


Kdybych poslala dnes moje děti trhat rybíz, v první chvíli by si asi myslely, že mám horečku nebo jsem se zbláznila. Takovou počítačovou hru přece ještě nikdo nevymyslel. Jo, aha, tys myslela na zahradě. To je ale přece děsná otrava. To, že jsme se sestrou jako malé holky trhaly rybíz každé prázdniny a několikrát dokonce i do výkupu do Jednoty, jim připadá jako pravěk nebo otrokářství a že nám v Jednotě za rybíz zaplatili, jim už jaksi nedošlo.
Nicméně kyselá chuť rybízu je neodradí, aby si utrhly pár kuliček jen tak do pusy, jen tak na chuť. Největším pomocníkem byl letos náš nejmladší Matyášek. Trhal jako o závod. Ručičky měl plné kuliček, ty co se nedostaly do pusinky, se kutálely na zem nebo se měnily v lepkavou červenou matlajku. Večer na nás čekalo překvapení, samé červené korálky v plínce. 



Víte, že rybízové bobulky jsou plné vitamínů a mají blahodárné účinky na celkovou kondici organismu? Kromě vitamínu C jsou v rybízu hojně zastoupeny vitamíny skupiny B, niacin (vitamín B3) a kyselina pantothenová (B5). Nejvíce je však ceněn vitamín P (rutin), který účinně chrání naše cévy. Rybíz obsahuje hodně vlákniny, tříslovin a také pektin, což dohromady s ostatními prvky účinně podporuje naši imunitu. Nejlepší je dát si hrst rybízu hned po ránu ke snídani, doslova vás nakopne nejen svěží chutí, ale i stimulací imunity.


Já mám přes to ale rybíz nejraději na buchtě. Doma maminka vždycky pekla rybízový táč a aby to nebylo pro nás děti moc kyselé, pocukrovala nám ho. Já jsem chtěla vyzkoušet něco jiného než maminčino kynuté těsto z hladké mouky, popátrala jsem v mých kuchařských knihách a objevila tento recept. Vylepšila jsem si koláč drobenkou, aby nebyl rybíz moc kyselý a musím říct, že teď jsem opravdu spokojená a na rybízové buchtě si opravdu pochutnám.


Kynutý koláč s rybízem
......................................................
250g polohrubé mouky
1/4 lžičky soli
20g čerstvého droždí
2 lžíce cukru
1 žloutek
2 lžíce oleje
mléko dle potřeby 
nastrouhaná citronová kůra


Drobenka: polohrubá mouka, cukr krupice, máslo
mouku s cukrem a máslem zpracujeme v misce nebo hlubokém talíři na drobenku ani příliš suchou ani příliš lepivou

Mouku prosejeme do mísy, utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme čtyřmi lžícemi vlažného mléka, posypeme částí cukru a přikryjeme. Droždí asi po deseti minutách zvětší objem a utvoří hustou pěnu. 
Přidáme ostatní suroviny, mléko přidáváme dle potřeby a vše zpracujeme do středně tuhého hladkého těsta. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme těsto při pokojové teplotě kynout asi hodinu. 
Poté těsto roztlačíme rukama do tukem vymazaného pekáčku nebo koláčové formy. Na těsto nasypeme oprané a stopek zbavené kuličky rybízu, rovnoměrně rukou rybíz rozprostřeme a posypeme drobenkou. 
Pečeme v předem nahřáté troubě na 180°C asi 20 minut.

Koláč bude dobrý s jakýmkoliv ovocem. Část mouky můžete nahradit moukou špaldovou nebo celozrnnou.




Od rybízového keře vás zdraví

                                                                        Iva Růžičková

Komentáře