Přeskočit na hlavní obsah

Komu se nelení, tomu se zelení fazolky

A klidně si lenošit můžete, fazolky rostou skoro samy. Zelené keříky nepotřebují žádnou speciální péči, důležité je včas otrhat lusky. Fazolky dorůstají postupně, takže máte stálý přísun čerstvých zelených lusků, které ocení naše zdraví i chuťové buňky.

My o prázdninách hodně cestujeme a když na pár dní přijedeme domů, je to v duchu vybalit kufry, vyprat, vyžehlit, zabalit kufry, mezitím zalít kytky a zpracovat zeleninu nebo ovoce, jehož sezona na zahrádce zrovna vrcholí. A tak není divu, že jeden večer po desáté hodině s baterkou čelovkou, jak jinak než na čele, otrhávám fazolové lusky, abych je před naším odjezdem na dovolenou aspoň schovala do mrazáku. 
A že jsem některé neutrhla včas a ony přerostly? Nic se neděje, aspoň budu mít sadbu na příští rok.



Ty co jsem stihla otrhat včas, jsou buď uložené v mrazáku nebo pěkně naložené ve skleničkách.


Recept na fazolky ve sladkokyselém nálevu
...........................................

nálev: 
1 l vody, 3 dcl octa, 80 dkg krystalového cukru, sůl dle chuti, špetka tymiánu
- vše svaříme

Mladé fazolkové lusky zbavíme stopek, omyjeme a nakrájíme na 5 cm dlouhé kousky. Vložíme je do vroucí osolené vody a povaříme 5 minut. Scedíme, dáme do sklenic a zalijeme připraveným nálevem. 
Sterilujeme 30 minut při 85°C.




Nebojte se ochutnat zelené zdraví i vy
                                                      Iva Růžičková



Komentáře