Přeskočit na hlavní obsah

Čoko dort

Velikonoční svátky a pár volných dní tráví každý po svém a tak se nám bohužel nepodařilo setkat se společně, celá naše rodina, v jeden okamžik u jednomu stolu, abychom společně ochutnali pečené jehněčí. Naše sestry (moje a manželova) s jejich manželi a dětmi našli společný volný termín v polovině května. To však nezměnilo nic na tom, abychom si nemohli na jehněčím pochutnat i mimo velikonoční dobu. A tak jsme je v pátek dvanáctého odpoledne netrpělivě očekávali.




Děti mi pomohly přichystat stůl. Všichni tři pak ochotně zajeli natrhat šeřík. Na kolech objeli skoro celý Javůrek než přivezli ten správný fialkový odstín. Naštěstí je napadlo, přivézt vždycky jenom jeden kvítek jako vzorek. Nejstarší Klárka napsala jmenovky.



Jehněčí kýtu pečenou na rozmarýnu a česneku skvěle doplnilo červené víno. Na závěr nesměla chybět sladká tečka. Můj muž a švagr nemají rádi zákusky plné máslového krému a ani příliš suché buchty, kterým říkají "dusivky". Tentokrát byli v početní převaze děti a ty mají všeobecně rády čokoládu, padla volba na čokoládový dort.


Podle prázdných talířků, okousaných kostiček a umaštěných pusinek našich nejmladších strávníků soudím, že večer se vydařil. Čokoládový dort zmizel jako mávnutím proutku. Tříletá neteřinka Alžbětka si ho stále přidávala až ji maminka musela brzdit a můj muž zakončil večer slovy: "Proč neděláš takovou buchtu častěji?"


Recept na čokoládový dort
..............................................
Korpus:                     
4 žloutky
110g cukru
80g mletých ořechů
40g hladké mouky
4 lžíce kakaa
sníh ze 4 bílků
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme další suroviny, těsto nalijeme do dortové nebo jiné kulaté formy a upečeme (formu vymažeme tukem a vysypeme moukou)
Krém:
5 lžic mléka
5 lžic kakaa
5 lžic cukru moučka
250g másla
1 vejce
1 lžíce cukru moučka
Mléko, kakao, cukr smícháme v kastrolku dohromady a za stálého míchání přivedeme k varu, pozor na kakaové hrudky, ty je potřeba vařečkou rozbít, rozmíchat, chvilinku necháme směs probublat, odstavíme a necháme vychladnout. 
Než směs vychladne vyšleháme máslo, vejce a cukr do pěny, poté smícháme s kakaovou hmotou a krém natřeme na vychladlý korpus. Necháme v chladu ztuhnout. Na ztuhlý krém přijde poleva. 
Poleva:
3 lžíce uvařené zrnkové kávy
4 lžíce cukru moučka
3 lžíce rozpuštěného másla
kakao
Konečná úprava dortu je již na vás. Můžete dozdobit strouhaným nugátem nebo strouhanou čokoládou, zrnky kávy, šlehačkou samotnou nebo s vaječným koňakem, jak kdo má rád, dle zvyklostí a chutí.



Sladký čokoládový den vám přeje 
                                                         Iva Růžičková







Komentáře