Přeskočit na hlavní obsah

Jahodové knedlíky "zničím"

Léto je báječná doba. Nejen že jsou prázdniny, čas dovolených, čas cestování, čas odpočinku a lenošení, čtení knížek, ale je to hlavně období, kdy je spousta čerstvého ovoce a zeleniny. Horké letní dny si žádají lehká svěží jídla a jedním z nich jsou bezpochyby tvarohové knedlíky třeba s jahodami. S první červenou jahodou objevenou na zahrádce se mi sbíhají sliny. Zralé letní jahody jsou sladké, šťavnaté a voňavé. Zajímavé je, že mají stejné množství vitamínu C jako citrusy. Tvarohové knedlíky s jahodami si oblíbily naše děti i můj manžel, který tvaroh vůbec nejí, sní dokonce celé tři knedlíky. Prý se ten tvaroh při vaření v těstě nějak rozpustí a tak mu tam vůbec nevadí. Jeho teorie jsou někdy zajímavé, důležité ale je, že sní aspoň ty tři knedlíky. Příště to bude třeba o dva víc.





Recept na tvarohové knedlíky
.................................
250 g měkkého tvarohu
(klasický v kostce, ne vaničkový)
1 vejce
špetka soli
200 g polohrubé mouky
50 g másla

Tvaroh, vejce, sůl, mouku a rozpuštěné máslo smíchejte do hladkého tuhého těsta. 
Z kousku těsta udělejte placičku a obalte jím jahodu, v dlaních pěkně zakoulejte dokulata. Knedlíky dáváme do vroucí vody a vaříme cca 6 minut. Já je po vhození do vody lehce vařečkou odpíchnu ode dna, aby se nepřichytily. Jakmile vyplavou na povrch, nechám je jen malou chvilinku ještě povařit a pak je vytahuji děrovanou vařečkou nebo cedníkem. 



Na talíři si knedlíky můžete posypat moučkovým cukrem, nastrouhaným tvrdým tvarohem a přelít rozpuštěným máslem. Chutnají ale i samotné s ničím.




A jeden tip na závěr. Nechce se vám pracně balit jahody do těsta? Umotejte si jen prázdné kuličky, uvařte je a na talíři si je přelijte rozmačkanými jahodami s cukrem. I tahle varianta má něco do sebe.

Ať vás jahodová letní chuť potěší a osvěží
                                                                        Iva Růžičková 





Komentáře