Přeskočit na hlavní obsah

Na rebarboru jedině s křovinořezem

Pod starou jabloní na zahradě mých rodičů rostla odjakživa rebarbora. Maminka i babička ji dávaly do štrůdlu nebo na kynutý koláč s drobenkou. Znám ji od dětství nejen z těchto buchet, ale jako malé holky jsme si s kamarádkou trhaly stonky, loupaly je a žvýkaly a když už to bylo v puse moc kyselé, vyplivly jsme je a zase nanovo, ukousnout, rozžvýkat, vyplivnout.

Zatoužila jsem mít na vlastní zahradě svou rebarboru. Prvním rokem se moje nová obyvatelka zahrady zakořeňovala a seznamovala s okolím a když už byla trošku k světu, můj muž mi ji usekl. To víte, když chlap vezme do ruky křoviňák, všechny listy, lístečky, lupínky a květy padají nemilosrdně k zemi. Po bouřlivé osvětě, že ne všechny velké listy jsou lopuch, mi bylo sděleno, že takovéto neznámé rostliny, mají být řádně označeny. Tak jsem ke zbylým useknutým stonkům zapíchla dlouhou tyčku. Bohužel ani toto označení nebylo dostatečné. Nově obrostlá rebarbora podlehla sousedovu rýči, motyce a lopatě při stavbě plotu.


Myslela jsem si, že si ze mě život dělá blázny nebo že mi snad někdo tu rebarboru nepřeje. Smířila jsme se s touto situací a měla v plánu na jaře sehnat sazenici novou a začít znovu. Světe div se, na jaře na starém místě vyrašilo pár nových lístků (asi ji soused nevykopl celou). Hned jsem milou rebarboru přesadila. Letos má tedy zatím jen tři listy, ale těší se zdravému růstu a já se budu těšit, že teď mi ji už nikdo neusekne, nevykopne a za rok si z ní upeču buchtu. 






Tvarohový koláč s rebarborou
...........................................

250g měkkého tvarohu
250g cukru moučka
250g tuku (hera)
4 vejce
1 prášek do pečiva
250g hladké mouky
stonky rebarbory

Tvaroh používám klasický v kostce, ne vaničkový, ten mi přijde řídký. Část mouky můžete klidně nahradit i moukou špaldovou.
Rebarborové stonky omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
V míse utřete heru s cukrem a vejci, vmíchejte tvaroh - pozor hmota se srazí. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a přidejte ke sražené hmotě, míchejte až vám vznikne krásně hladké husté těsto. 


Plech vyložte pečícím papírem nebo vymažte tukem a důkladně vysypte moukou. Naneste těsto, gumovou stěrkou vám půjde těsto lépe po plechu rozetřít. Rovnoměrně posypte nakrájenou rebarborou, nahoru přijde drobenka.

Drobenka: polohrubá mouka, cukr moučka, máslo nebo hera, vanilkový cukr, vše ručně zpracujeme do hmoty ne moc drobivé ani ne moc lepivé. Moučkový cukr můžete klidně nahradit cukrem třtinovým.

Pečte pozvolna v předem vyhřáté troubě na 180°C.



Do kulaté formy stačí těsto z poloviční dávky surovin.




Nezapomeňte, rebarbora se sklízí jen do poloviny června, jen do svatého Jana či letního slunovratu, po tomto datu má již rebarbora příliš mnoho kyseliny šťavelové a není chutná. Více informací o rebarboře nebo zda-li je to ovoce či zelenina, si můžete přečíst tady.

Rozhodně si nenechte ujít její osvěžující jemně kyselou chuť.
                                                               Iva Růžičková  

Komentáře