Přeskočit na hlavní obsah

Špenát nejen pro Pepka námořníka

Jela jsem v týdnu do Brna vyřizovat nějaké záležitosti na úřadech. Protože jsem přijela ještě před osmou ráno a měla do první schůzky přes půl hodiny čas, rozhodla jsem se zajít na Zelňák. Zavzpomínat na časy, kdy jsem jezdila do školy a procházela Zelňákem ráno v sedm hodin, jak mi to tam tehdy připadalo svěží, kouzelné a voňavé. A jak jsem tam dnes procházela mezi stánky, padl mi do oka špenát. Mladé čerstvě natrhané tmavozelené listy lehce odpočívaly na pultě a jako by šeptaly, kup si nás, kup si nááás. To by byl dneska oběd, to by bylo i pro Matyáška, blesklo mi hlavou a už jsem si v košíku spolu s květákem, mladou cibulkou a rajčaty nesla obrovský svazek špenátových listů.



Zdá se vám špenát obyčejný? Opak je pravdou, vždyť to věděl i Pepek námořník. 
Špenát je bohatý na vitamíny A, K, E, C a vitamíny skupiny B. Obsahuje kyselinu listovou, vápník, fosfor, draslík a lutein, což je karotenový pigment, který má antioxidační účinky. Najdeme v něm také betakaroten. Špenát je bohatým zdrojem bílkovin, ale neobsahuje téměř žádné tuky.
A jak je to s obsahem železa? Bohužel v něm žádné velké množství nenajdete, jak se traduje. Koncem 19. století totiž došlo omylem k posunutí desetinné čárky, čímž se neúmyslně zdesetinásobil obsah železa ve špenátových listech. Tato skutečnost však nemění nic na tom, že špenát je zdravý, chutný a lahodný. 

A že vám nechutná? Nevadí, věřte, že jeho čas ve vašem jídelníčku teprve přijde. Tak jako já věřím, že naše dvě děvčátka si začnou na špenátu pochutnávat, tak jako ti naši dva kluci. Ten menší mívá špenát i za ušima a ten větší musí k němu mít aspoň pět koleček bramborových knedlíků.


Příprava špenátu je rychlá a snadná.
Listy špenátu opláchnu pod vodou, nechám okapat. Do hrnce dám vařit vodu a pak listy krátce ve vařící vodě spařím. Listy vyndám do misky, vodu, ve které se listy vařily zatím nevylévám. 
V jiném kastrolu nechám na oleji /másle/ sádle prostě tuku zesklovatět cibulku, zasypu troškou hladké mouky, zamíchám na zásmažku, přidám pokrájené spařené listy špenátu, zaliji dle potřeby vodou, co zbyla po vaření špenátu, přidám granulovaný sušený česnek a nechám krátce povařit. Jakmile je povařeno a není cítit chuť mouky, ponorným mixérem rozmixuji na požadovanou konzistenci. Tentokrát jsem kvůli mrňouskovi mixovala déle, aby byl špenát jemnější, ale příště klidně můžu nechat větší kousky. Dochutíme čerstvým namačkaným česnekem, dospělákům osolíme popř.opepříme.
Přílohou byly vařené brambory, volské oko, mrňousek měl vajíčko vařené. Příště pro masožravce třeba s kouskem masa.

Lahodné špenátové vaření vám přeje

                                                              Iva Růžičková




Komentáře