Přeskočit na hlavní obsah

Rychlý koláč se švestkami

S mým mužem zažijete cokoliv, jen nudu ne. Já s oblibou říkám, že nikdy ráno nevím, kde budu odpoledne v pět. Stereotyp v našem životě nemá místo. A tak mě nemůže nijak zaskočit, když mi v neděli u oběda řekne, že potkal ráno vzadu na louce u ovcí známého, co má tady chalupu a že ho pozval i s manželkou k nám na kávu a že přijdou asi ve čtyři odpoledne. Tak jo, super, beru na vědomí, žehlit můžu jindy, hlavně co jim k tomu kafe dám?
Chce to něco rychlého, co nezabere moc času. V mrazáku mám ještě spoustu švestek. Koláč se švestkami bude ta správná volba.



Recept mám od mé babičky. Babička ho získala od své tetičky. Takže to bude asi pěkně starý recept. Hlavně je vyzkoušený a nakonec jak se říká, "zabiju dvě mouchy jednou ranou". Něco si dá návštěva ke kávě, něco budou mít děti druhý den ke snídani. 


RECEPT NA RYCHLÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI
.......................................................................
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka 
1/2 hrnku oleje
2 vejce
1 prášek do pečiva

Všechny ingredience smícháme v míse. Těsta je docela dost, vystačí na dvě kulaté koláčové formy nebo jeden velký plech. Já dělám obvykle jen z poloviční dávky. Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem, nalijeme těsto, na těsto poklademe ovoce a šup do trouby.
Já jsem si recept trošku vylepšila, ovoce posypávám drobenkou. Původní recept je bez drobenky. Zkoušeli jsme různé druhy ovoce, ale nejlepší jsou stejně švestky nebo blumy nebo ryngle.
Drobenka: 
polohrubá mouka, cukr moučkový, cukr vanilkový, skořice mletá, máslo nebo hera. Všechny tyto suroviny rukama zpracujeme na hmotu - drobenku, ne moc suchou drobivou ani ne moc mazlavou. Neumím přesně říct kolik které suroviny je, já prostě vařím tak nějak "od oka". Když mi nějaká drobenka zbude navíc, schovám ji v sáčku do mrazáku na příště.




 Krásný švestkový den vám přeje
                                                             Iva Růžičková

Komentáře