Přeskočit na hlavní obsah

Krémová polévka z bílého chřestu

Chřest - špargl - asparágus - jeho sezóna právě začala a jelikož je dosti krátká, užíváme si chřestu, co to jde. Polévka z bílého chřestu u nás doma nesmí rozhodně chybět. V podstatě si ji vařím jenom pro sebe, ale to vůbec nevadí, děti jsou ještě malé, ty na chřestovou chuť teprve dozrají a můj muž neví, o co přichází :-)

Jestli máte rádi krémové polévky, určitě chřestovou vyzkoušejte. Příprava není složitá ani časově náročná a pokud jste ještě nepřišli chřestu na chuť, myslím, že polévka je vhodná jako takové první nenápadné seznámení se s chřestem. Ostatně mě také chvíli trvalo než jsem si chřest oblíbila. S mým mužem to bude ovšem složitější. Jak jsem ho chřestem málem otrávila si můžete přečíst v mém článku asparágus, kde rčení, že "Láska prochází žaludkem" je opravdu pravdivé.


První zmínky o této klasické zelenině, která patřila mezi oblíbené pochutiny císaře Františka I. či Ludvíka XIV., jsou staré více než 4500 let.
Chřest má celou řadu blahodárných pozitivních účinků: má detoxikační a čistící schopnosti, vysoký obsah vlákniny a příznivý vliv na nervy a psychiku. Má velký obsah vitamínů C, K, E, B1-6, kyseliny listové, hořčíku, vápníku i železa. Od nemapěti je považován za afrodisiakum. Má nízký obsah cukrů a nízkou energetickou hodnotu (pouhých 20 kalorií na 100g). Chcete-li více informací o této zázračné zelenině, mrkněte sem.

Polévka z bílého chřestu
..........................................................

bílý chřest
máslo
hladká mouka
 smetana 31%
sůl, cukr, citron

Než se pustíte do samotného vaření, malou chvilku vám zabere příprava chřestu, tyčky chřestu omyjte, dřevnaté konce odkrojte nebo odlomte a chřest oloupejte. Bílý chřest se loupe celý asi 1-2 cm od hlavičky, hlavička se neloupe. 

Dřevnaté konce chřestu a slupky nevyhazujte, dejte je vařit společně s trochou soli, cukru, citronové šťávy a másla. Připravíte si tak lehký vývar.

V hrnci vymíchejte z másla a hladké mouky světlou jíšku, zalijte chřestovým vývarem a povařte. Polévku přeceďte, slupky a odkrojky vyhoďte. Do vývaru přidejte sladkou smetanu a oloupaný bílý chřest nakrájený na menší kousky a ještě krátce povařte dokud nebude zelenina měkká, obvykle stačí pár minut. 
Podle potřeby polévku dochuťte a rozmixujte do hladkého krému. Na dochucení můžete také strouhnout trošku muškátového oříšku. Já ještě než vše rozmixuji vylovím si stranou hlavičky chřestu, které nechávám celé a dávám je pak zpět do polévky jako delikatesu. 

                           

Co se ale nikde nepíše, chřest má svou typickou nezaměnitelnou vůni, kterou objevíte jen tam, kam i král chodí sám. 

Nezapomenutelné zážitky s chřestem a ať vám polévka chutná vám přeje

                                                                   Iva Růžičková

Komentáře