Přeskočit na hlavní obsah

Buchtičky s krémem i bez

Můj muž sladká jídla moc nejí. Říká, že pokud v nich nevoní bůček, není to nic pro něj. Výjimkou jsou buchtičky s krémem. Ty on rád, ty si s chutí dá.  Kdybych vařila podle našich dětí, byla by to stále dokola rajská polévka nebo špagety s ničím. Někdy je masa prostě už dost a je potřeba si život osladit.




Moje těsto na buchtičky nemá žádný přesný recept. Je tak nějak od oka. Kynutá těsta jsem se naučila zadělávat podle mojí maminky. Jako malá holka jsem jí koukala pod ruky, když bylo těsto řídké přidala se mouka, v opačném případě se přililo mléko.  A výsledek byl vždycky dokonalý. Po buchtách, vdolcích a koláčích se jen zaprášilo. 



Hladká mouka, mléko, cukr a kvasnice na kvásek, tuk - hera, sůl, vajíčko a bude dobré těstíčko. Po vykynutí dávám na plech či jinou formu malé buchtičky, které jsou ze všech stran pomazané rozpuštěným sádlem, aby se k sobě nepřilepily. Šup s nimi do vyhřáté trouby. Po upečení ještě buchtičkám uděláme fazónku. Potírám je rozpuštěným máslem nebo sádlem.
Vanilkový puding je uvařený raz dva. Hlavně nezapomínat důkladně míchat nejen dokola po dně v hrnci, ale i uprostřed, prostě všemi směry. Takový připálený puding nespraví ani rum.  Do hotového pudingu zamíchám ještě kousek másla. Dospělákům můžeme přidat rum, dětem bez rumu. A některé moje děti jí dokonce buchtičky i bez pudingu.



Sladké vanilkové pečení vám přeje                                      
                                                                  Iva Růžičková


Komentáře