Přeskočit na hlavní obsah

Jablečno - kokosový koláč

Pokaždé se nezadaří a prostě to někdy nedopadne tak, jak bychom si přáli. 
Třeba v případě tohoto jablečno-kokosového koláče. 
Při čtení receptu se mi sbíhaly sliny. Příprava bude jednoduchá, všechny suroviny mám doma. Manžel vzal děti na plavání, volné nedělní odpoledne, ideální podmínky pro vyzkoušení. Čas a klid na focení taky bude. 



Všechno vypadalo slibně až do chvíle, kdy se na rozpečený koláč mají přidat nastrouhaná jablíčka. V receptu psali …. na rozpečené těsto dáme nastrouhaná jablka ..... a dopečeme dalších 30 minut. Cože? Není to nějak dlouho? V této chvíli jsem začínala být nervózní a zároveň zklamaná. Sice se kuchyní nesla libá jablečno-kokosová vůně, ale některým jablíčkům hrozilo spálení. Pro jistotu jsem koláč přikryla pečícím papírem. Střídavě jsem koukala do trouby a hned zas na minutku, která velmi pomalu ukrajovala čas do konce pečení. Nakonec jsem i bez časomíry usoudila, že koláč je hotový. 

Podle receptu se dá prý jíst ještě vlažný. No dobře, tak ho ochutnám….. suchý korpus mdlé chuti a drobivá jablka s kokosem mě nepřesvědčila o tom, že tenhle koláč bude naší nedělní pochoutkou. Děti se ho ani nedotkly. Jediný Matyášek snědl celý kousek, možná proto že měl po plavání tak velký hlad a nebo proto, že mu zatím nevadí jídlo bez soli, cukru a koření. A co na to můj manžel? Ten do dneška snad ani nezjistil, že na stole leží nějaký koláč.
Možná bych dala tomuto receptu ještě šanci, ale bude potřeba vymyslet, jak vylepšit tu jablečno-kokosovou náplň. Měl by někdo nějaký nápad?

P.S. Druhý den jsem vzala koláč na milost a musím říct, že zas tak špatný nebyl. Možná se propojily chutě, možná mě přešlo to prvotní zklamání. Vylepšit jablíčkovou náplň stále zůstává na seznamu úkolů :-)

Z experimentální kuchyně vás zdraví 
                                                           Iva Růžičková 
RECEPT NA JABLEČNO KOKOSOVÝ KOLÁČ
...............................................
těsto:
250 g hladké celozrnné mouky
125 g másla
1 vejce
1 lžíce cukru
špetka soli
náplň:
asi 350 g červených jablíček (množství je již po vykrojení)
150 g strouhaného kokosu
100 g světlého třtinového cukru
sníh z 1 bílku
šťáva z 1/2 citronu 

Všechny suroviny zpracujeme do těsta. Těsto zabalíme do folie a uložíme na 30 minut do lednice. Poté z těsta vyválíme placku, vložíme do formy až po okraj, přebytečné těsto na okrajích odřízneme, propícháme vidličkou. Na těsto vložíme pečící papír a zasypeme suchými fazolemi pro tzv. "slepé pečení".  Pečeme asi 15 minut při 180 °C. 
Jablíčka i se slupkou nastrouháme nahrubo, smícháme s kokosem, cukrem, citronovou šťávou a bílkovým sněhem a tuto směs rozložíme na rozpečený koláč (papír s fazolemi samozřejmě odstraníme), dopečeme dalších 30 minut.

Komentáře